Uitrol en beheer van glasvezel en 5G: record jaarcijfers voor Circet Benelux

De uitrol van glasvezelnetwerken en 5G kwam in 2022 in een stroomversnelling in de Benelux. Als één van snelst groeiende Europese netwerkserviceprovider speelde Circet daar een cruciale rol in. De groep sloot binnen zijn werkgebied maar liefst 315.000 huishoudens aan op glasvezel. Bavo De Cock, CEO Circet Benelux: “We willen er mee voor zorgen dat de Benelux een top 3-glasvezelregio wordt in Europa.”

De cijfers van Circet Benelux liegen er niet om: 2022 bleek opnieuw een opmerkelijk groeijaar voor de uitrol van glasvezelnetwerken (fiber-to-the-home) en 5G. Ook aan de uitbouw van e-mobiliteit en slimme energietoepassingen droeg de multinational zijn steentje bij met de installatie van laadpalen voor elektrische voertuigen en slimme elektriciteits-, water- en gasmeters.


Verglazing in stroomversnelling

Concreet sloot Circet in België en Nederland 315.000 huishoudens aan op glasvezel. Dat is een toename van 75% ten opzichte van 2021, toen de netwerkserviceprovider 180.000 aansluitingen deed. Een noodzakelijke inhaalmanoeuvre, want vooral België behoort tot de zwakkere leerlingen in de Europese klas. Amper 11,8% van de huishoudens had in 2021 een fiberaansluiting. Nederland scoort met 49% een pak beter, maar zit ook onder het Europese gemiddelde van 57% (Bron: FTTH Council).

“Als voortrekker in een snelgroeiende telecommarkt speelden wij in 2022 een cruciale rol in de uitbouw van glasvezelnetwerken”, aldus Bavo De Cock, CEO Circet Benelux. “En op dat elan blijven we verdergaan. We willen er mee voor zorgen dat de Benelux een top 3-glasvezelregio in Europa wordt.”

Boost 5G-uitrol voorbereiden

Parallel hiermee stoomde Circet Benelux zijn teams het voorbije jaar klaar om massaal sites om te bouwen van 3G/4G naar 5G – de nieuwe wereldwijde draadloze norm voor mobiele netwerken. Bavo De Cock: “Ons streefdoel is om met 1500 ‘swaps’ 5G een boost te geven binnen de Benelux. Onder meer met de overname van GRITT Projects zorgen we voor de duurzame versterking om dit waar te maken. We slaan de handen in elkaar om onze klanten nog beter te ondersteunen.”

Voor de uitrol van 5G in alle stedelijke gebieden stelde de Europese Commissie 2025 als deadline. Met zijn veel hogere datacapaciteit en -snelheid vormt 5G immers de draaischijf voor een brede waaier aan Internet of Things- en andere innovatieve toepassingen. Maar veel lidstaten liepen vertraging op, waaronder ook België en Nederland.

2022 CIR_Cijfers Webartikel_NL

Rekruteringsmotor blijft draaien

In 2022 stonden verder ook 9.000 nieuwe laadpalen en 70.000 slimme meters op de agenda van Circet Benelux, samen met een recordaantal telecominterventies. Niet minder dan 525.000 installaties en herstellingen van telecomapparatuur voerden de monteurs uit bij bedrijven en consumenten thuis.

Over alle businessactiviteiten heen wierf Circet Benelux in 2022 300+ nieuwe medewerkers aan. Bavo De Cock: “Om onze verdere groeiambities te realiseren, komen daar de komende maanden nog eens 350 aanwervingen bij. Door verder te bouwen we aan de vitale infrastructuur van morgen leveren we een belangrijke maatschappelijke impact.”

-

Read more