Bij Circet staat de groene energietransitie hoog op de agenda. We maken elektrisch rijden niet alleen gemakkelijker met de uitbreiding van het laadpuntennetwerk, maar zetten ook in op innovatieve toepassingen waardoor energie optimaal ingezet kan worden.
Zoals we in een vorig blogartikel schreven, hinkt België achterop met de verkoop van elektrische wagens omdat de Belgische overheid later dan andere landen financiële stimuli heeft ingeroepen. Om de nodige groeisprint mogelijk te maken, werkt Circet samen met de energiesector, fabrikanten van laadpunten en mobility service providers om voldoende laadpunten te installeren voor de snel groeiende vloot van elektrische wagens
Een laadpaal die niet werkt, is uiteraard heel vervelend. “Publieke laadpalen krijgen wel eens te maken met vandalisme of worden omgereden bij een ongeval”, zegt Herman Ijsseldijk, die als Director Innovation en Business Development bij Circet gespecialiseerd is in energietransitieprojecten. “We hebben een eigen Network Operations Center waarin we als dat met een klant is overeengekomen 24/7 de bij hem door ons geïnstalleerde publieke laadpalen monitoren. Zo kunnen we de kleinste onderbrekingen en ontregelingen detecteren. Is er een probleem, dan zijn we snel onderweg voor een reparatie.”
"We kunnen de kleinste onderbrekingen en ontregelingen detecteren. Is er een probleem, dan zijn we snel onderweg voor een reparatie."
Circet biedt een vernieuwde Network Operations Center is een goed voorbeeld van de innovatieve aanpak van Circet. Omdat bij de energietransitie veel meer komt kijken dan het elektrisch rijden, werkt Circet ook mee aan innovaties zoals energiebeheersystemen bij de energieleveranciers. “We rollen mee de innovaties van onze klanten uit en leveren zo dan ook een substantiële bijdrage aan de transitie naar een groene toekomst. Als frontrunner willen we zoveel mogelijk woon-, werk- en reiscomfort voor iedereen, met daarbij een prominente rol voor energie en klimaat”, is het besluit.