Een softwarepakket ontwikkelen is één ding, maar hoe leidde dat tot een volledige digitale strategie? 

“Die digitale mindset heeft moeten groeien – in 2018, de begindagen van Service Cruiser en de bakermat van onze digitale strategie, was die quasi onbestaand. Maar na verloop van tijd groeit die organisch: als beginnende IT-afdeling boek je successen en krijg je steeds meer vertrouwen. De volgende stap is met dat vertrouwen aan de slag gaan: meedenken met andere afdelingen in de organisatie, zorgen dat ze hun weg naar team digital vinden als ze ergens tegenaan lopen. Op den duur creëer je zo digital champions in heel de organisatie, die hun digital mindset verder uitdragen.  

Ik geloof niet zo in bedrijven die ‘hun mensen digitaal gaan trainen’ met een of andere cursus. Het moet vanuit die mensen, de organisatie zelf, komen. Als ze daar niet voor openstaan, lukt het toch niet. Onze open bedrijfscultuur en dynamische, jonge organisatie hebben daar zeker bij geholpen.” 

foto digtal drivers seat

Hoe hebben jullie die transformatie naar een digital-driven bedrijf aangepakt? 

We zijn vertrokken van een paar basisprincipes, te beginnen met een focus op de business. Digitale oplossingen for the sake of it, daar doen we niet aan mee: ze moeten een businessdoel dienen. IT en digital zijn facilitators voor onze business.  

Ook een belangrijke: als het ook maar enigszins kan, vermijden we maatwerk. Dat geeft problemen zodra je wil upgraden of veranderen. Daarom werken we zo standaard mogelijk – waar het moet, passen we uiteraard wel de oplossing aan aan de organisatie.  

Vanuit datzelfde idee zijn we ook gestopt met on-premise serverkamers en volledig overgestapt naar de cloud. Daarmee hebben we de overstap naar digital-driven stevig versneld.  

Naast al die praktische stappen hadden we ook een goede strategie nodig. Daarom kozen we voor het common data model: als je data aan elkaar wil knopen en slimme rapporten en een data warehouse wil uitbouwen, heb je een sterke basis nodig.  

En misschien wel het belangrijkste: daarvoor gingen we niet over één nacht ijs. Je kan ambitieus zijn als organisatie, maar je moet ook realistisch zijn: teveel verandering tegelijk kan een organisatie niet slikken. Daarom zijn we doordacht te werk gegaan met een gefaseerde uitrol.” 

2022 06 28_ARFO_LR_Circet Veenendaal_Afdelingen intern_002-1

Waarom speelt digital zo’n prominente rol in jullie activiteiten? 

“Omdat onze digitale dienstverlening een essentieel onderdeel is van hoe we het verschil maken voor onze klanten. IT is bij ons niet de afdeling die in de kelder of een container wordt ondergebracht. Het is het zenuwstelsel van Circet: overal in verweven. We bieden ondersteuning waar de business ons nodig heeft. 

Daar is het team ook op gebouwd: het is een mix van technische en operationele mensen, die de vertaalslag maken tussen applicaties en het werkveld. We bouwen alles zelf. Dat is onze grote sterkte: alle kennis zit in-house, en we kunnen daardoor bijzonder snel schakelen.” 

En wat met de GDPR? 

“Ook daarin hebben we een heel traject afgelegd. In het begin beschouwden we het – zoals zowat iedereen destijds – als een noodzakelijk kwaad. Intussen zitten we collectief in de acceptatiefase (lacht). Bij ons zie je in elk geval dat het echt ingebakken zit in de organisatie: voor elk softwarepakket gebeurt bijvoorbeeld een assessment met de leverancier, en we hebben ambassadeurs in de hele organisatie die zorgen voor extra bewustmaking. Ons GDPR-programma wordt gestuurd vanuit legal, in samenwerking met team digital en hr.  

Voor security hebben we trouwens een gelijkaardig programma, om elke medewerker de basisprincipes mee te geven aan de hand van concrete voorbeelden. We hebben veel mensen die elke dag op de baan zijn. Zij moeten zich bewust zijn van de veiligheidsrisico’s als bv. hun laptop gestolen wordt. Daarnaast hebben we ook een securitytechnisch programma lopen. Daaronder valt bijvoorbeeld het encrypteren van ons materiaal en enkel werken met ISO 27001-gecertificeerde leveranciers.” 

Ten slotte: hoe vertaalt die digitale strategie zich in jullie werk?  

“Digitaliseren is voor ons niet ‘spelen met nieuwe technologieën’ zoals AI of  machine learning. Pas op: dat kan, maar dan moet er wel een sterke business case achter zitten. Daarom determineren we eerst een proof of concept in een kleiner project of testcase. Zo hebben we voor alles wat we uitrollen een stevige fundering.  

 Ons platform om fiber aan te sturen is daar een perfect voorbeeld van: dat zijn we nu volop aan het vernieuwen. Daar zijn twee redenen voor: een technologische en beveiligingsupgrade, en om extra meerwaarde te kunnen bieden aan onze klanten met extra functionaliteiten. Het einddoel is dat onze klanten alles end-to-end kunnen opvolgen in hun eigen omgeving: Service Cruiser, in-home platformen, fiber…. Dat is de toekomst waar wij met onze klanten aan werken.” 

Digital Driver’s Seat: het digitaliseringsverhaal van Circet 
Digitalisering zit in het hart van alles wat we doen. Hoe dat is gegroeid, en waarom het integraal deel uitmaakt van onze way of working? Dat lees je in Digital Driver’s Seat, een reeks waarin we onze ontwikkeling van geïnteresseerde leek tot meest digital-first speler op de infrastructuurmarkt belichten.