Circet Benelux pakt CO2-uitstoot aan met 3 Science Based Targets

Extreme weersomstandigheden, een stijgende zeespiegel, verlies van biodiversiteit … De negatieve effecten van de klimaatverandering zijn intussen alom gekend. De grootste boosdoener: broeikasgasemissies. Enkel door die emissies te beperken kunnen we erger voorkomen. De visie van Circet Benelux hierin is alleszins duidelijk: we willen doen wat volgens de wetenschap nodig is om het tij te keren. In dit artikel lees je wat dat concreet betekent. 

Wat voorafging...

Een huizenhoog cliché, maar je kan er niet omheen als het gaat over je CO2-voetafdruk: meten is weten. Daarom brachten we in 2023 onze totale broeikasgasemissies voor 2022 in kaart volgens het Green House Gas Protocol, dé internationale standaard om broeikasgasemissies te kwantificeren. 

Die meting toonde ons waar het grootste deel van de uitstoot zit. En op basis van die inzichten konden we dan weer gepaste doelstellingen vastleggen. En ‘gepast’ dat zeggen we niet zomaar. Onze 3 hoofddoelstellingen legden we ter validatie voor aan het Science Based Targets initiative (SBTi).  

>> Interview Patrick Block: Hoe Circet van Duurzaamheid een strategisch speerpunt maakt. 

view-green-forest-trees-with-co2

📢 Wat is het Science Based Targets Initiative?

Het Science Based Targets initiative (SBTi) is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, waaronder het Global Compact van de Verenigde Naties en het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het SBTi wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste instanties op het gebied van emissiereductiedoelstellingen voor bedrijven. Door bijvoorbeeld je doelstellingen te laten valideren door het SBTi, weet je of je volgens de aard en omvang van je bedrijf voldoende doet om het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Daarin engageerden de deelnemers zich om de opwarming van de aarde beperken tot maximaal 1,5 graden. 

Doelstelling 1: elektrische mobiliteit

Science Based Target: De uitstoot van ons wagenpark en mobiele werktuigen met 42% verlagen tegen 2030.

Wat gaan we doen?

Het wagenpark van Circet telt in de Benelux meer dan 1000 voertuigen. Iets meer dan 50% van die voertuigen zijn personenwagens. Daar gaat onze eerste focus naartoe. Zodra de lease van een wagen afloopt, mikken we op een volledig elektrisch alternatief. Met succes. Zo zijn in België al 104 elektrische wagens voorzien. 

Om ons Science Based Target te behalen is echter meer nodig. Ook onze lichte vrachten moeten we verduurzamen. Zeker de lichtste vrachten komen in aanmerking. En al helemaal wanneer die opereren in en rond stadskernen. Daar is een kleiner rijbereik van een EV geen probleem. Bovendien mag je in veel van die stadkernen ook enkel emissievrij binnen. 

Voor de zwaardere bestelwagens die bijvoorbeeld door onze civiele ploegen worden gebruikt, bestaan vandaag nog geen ideale elektrische alternatieven. We houden uiteraard de markt in de gaten, zoals de ontwikkelingen binnen waterstoftechnologie, en hopen op termijn wél over te kunnen stappen. 

cargo 1

 



 

🚴Wist je dat Circet Benelux ook cargobikes gebruikt?

In zo’n 12 Nederlandse binnensteden rijden onze medewerkers met cargobikes om de in-home-installaties voor VodafoneZiggo uit te voeren. En ook in België plannen we om medewerkers met een fiets uit te sturen vanuit strategisch gelegen depots. We plannen om in 2024 met een pilootproject te starten. 

Doelstelling 2: duurzame aankopen

Science Based Target: 80% van onze materialenleveranciers eigen doelstellingen laten neerleggen bij SBTi tegen 2028.

sustainable-development-goals-still-life

Wat gaan we doen?

Met materiaalleveranciers bedoelen we zowel distributeurs als producenten van materialen die we gebruiken voor de bouw en het onderhoud van infrastructuur. Zij bezorgen ons alle tubes, distributiepunten, connectoren, glasvezelkabels … die nodig zijn om de infrastructuur van morgen te bouwen. 

Het grote voordeel is dat de meeste van die leveranciers grotere bedrijven zijn waar duurzaamheid al langer op de radar staat. Zij engageren zich, net zoals wij, om elke dag de lat een beetje hoger te leggen. Of het nu gaat over afval- en waterbeheer, hernieuwbare energie, circulaire oplossingen of andere duurzaamheidsthema’s. De motivatie is er dus en velen onder hen moeten vanaf 2026 bovendien verplicht rapporteren over duurzaamheid.  

Maar elk voor onze eigen deur vegen, is niet genoeg. Daarom zetten we in op samenwerkingen om nóg beter te doen. Zo nemen we deel aan tal van pilootprojecten:

  • Glasvezel wordt steeds dunner, waardoor de huidige buizen met diameter 7*14/10mm op termijn misschien ook dunner kunnen, bijv. 10/8mm. Dat zou een hoop materiaal besparen.
  • Snijverliezen bij plastics belanden te vaak bij het restafval. Dat probleem willen we almaar meer aan de bron verhelpen. Daartoe kunnen leveranciers bijvoorbeeld bijdragen via premontage. Een andere optie is om aparte afvalstromen te genereren en die te recycleren tot nieuwe grondstoffen voor andere producten.
  • Biodegradeerbare buizen in de grond plaatsen, kan een groot milieuvoordeel hebben. Met onze partners bekijken we methodes om de impact op alle stakeholders te evalueren.
  • Hoe kunnen we gerecycleerd materiaal in buizen verwerken zonder in te boeten aan kwaliteit? En wat doen we met onze materialen nadat ze hun nut gediend hebben? Voor dergelijke vragen zoeken we samen naar duurzame oplossingen. 

Een sterkere samenwerking met leveranciers moet ons ook toelaten om vollediger te rapporteren, onze inspanningen transparanter te maken en beter te voldoen aan de wensen van operatoren wanneer die opdrachten uitschrijven. 

Doelstelling 3: gelijkgestemde subcontractors

Science Based Target: De uitstoot van 90% van onze subcontractors verminderen met 25% tegen 2030.

Wat gaan we doen?

Dit target is wellicht het meest uitdagend. De reden: om 90% van onze subcontractors te bereiken, spreken we over tientallen bedrijven. Ter illustratie, in België werken we samen met meer dan 100 subcontractors, in Nederland met meer dan 50 subcontractors.  

Er zitten een aantal grotere partijen tussen, maar het merendeel van onze subcontractors zijn kleinere partijen, zoals freelancers en micro-ondernemingen (tot 10 medewerkers). Zij willen evenzeer aan een betere wereld bijdragen, maar ontbreken soms de slagkracht of middelen om tot concrete actie over te gaan. Denk aan elektrische voertuigen, duurzamere tools en de inkoop van groene stroom.  

Hoe kan Circet hen bijstaan om toch de uitstoot te verminderen?  
Onze grootste focus gaat naar begeleiding en motivatie via uiteenlopende initiatieven. Zo willen we onder meer kennis delen over elektrische voertuigen en graafmachines. Welke merken bestaan er? En welke plus- en minpunten zijn er? Maar evengoed zullen we inzetten op raamcontracten met autoverdelers en leasemaatschappijen om onze subcontractors ook een groepsvoordeel proberen aan te bieden voor elektrische busjes.  

Daarnaast zullen we onze duurzaamheidsambities verankeren in onze contracten met subcontractors, net zoals onze klanten dat met Circet Benelux doen. Ook dit zal bijdragen aan een groenere werkwijze. 

Tot slot wordt de omgeving waarin we werken strenger: in veel steden mag je (binnenkort) niet meer binnen met vervuilende voertuigen. Op het publieke beleid hebben we zelf geen invloed, maar het zal ons en onze subcontractors wel dwingen om sneller te schakelen. 

Op deze manier willen we in de volgende maanden en jaren zoveel mogelijk financiële, informatieve en praktische drempels wegnemen om de uitstoot van onze subcontractors te verminderen.  

-

Read more