Hoe de Nederlandse aanleg van glasvezelnetwerken ook in België loont

De aanleg van glasvezelnetwerken in België zit in de lift. We zijn een van de snelste Europese groeiers in Fiber To The Home (FttH). Maar de markt is ook iets complexer dan bijvoorbeeld de Nederlandse. Dit is hoe Circet zijn expertise benut om de Belgische groei te ondersteunen. 

Inhaalbeweging nodig 

“We willen België in de Europese top 3 van glasvezelnetwerken loodsen.” 

- Russell Crye, CCO Circet Benelux

Eerst het goede nieuws: België is de snelste groeier in Europa voor glasvezelnetwerken. De keerzijde van die medaille is uiteraard dat het land ook een stuk achterophinkt ten opzichte van het Europese gemiddelde. Volgens cijfers van de FTTH Council hadden in 2022 slechts 20,7% van de huishoudens in België een fiberverbinding. Ter vergelijking: Letland leidt de dans met 91,5 % en het Europese gemiddelde bedraagt 62,3%. 

“Wij willen België in de top 3 krijgen”, zegt Russell Crye, Chief Commercial Officer bij Circet Benelux. “En dankzij de combinatie van lokale kennis van onze Belgische operatie, ervaring in Nederland en andere Europese landen waar Circet actief is, zijn wij perfect geplaatst om die groei te ondersteunen. België is namelijk een iets complexer land dan bijvoorbeeld Nederland voor glasvezel, dus onze expertise komt goed van pas.” 

Synergiewerken

Waarom België dan precies complexer is dan Nederland? “Het vergunningsproces in België zit anders in elkaar", legt Russell uit, "waardoor de voorbereidingstijd langer duurt dan in Nederland: gemiddeld 12 weken tegenover 8. Bij Circet zorgen wij zelf voor de aanlegvergunning en signalisatievergunning, om de gemeentes administratief te ontlasten."

"Daarnaast heb je in België ook ‘synergiewerken’. Dat betekent dat andere nutsmaatschappijen de mogelijkheid krijgen om hun infrastructuur tegelijkertijd mee aan te leggen tijdens onze werken. En dat werkt uiteraard ook in de omgekeerde richting. Daarvoor hebben we een toegewijde 'synergie cel' in België, die over het hele land de werken van alle nutsmaatschappijen opvolgt en bespreekt met steden en gemeenten." 

2022 04 05_ARFO_Circet Turnhout_LR_ 006

Aangepast bouwtempo

Een tweede verschil is de samenstelling van de ondergrond. “In Nederland zit onder de tegel meestal een zandbed waar je meteen in kan graven. In België vind je daar heel vaak nog een stabiliserende betonlaag onder. Dat is lastiger om in te graven en weer te herstellen, wat een impact heeft op het bouwtempo." 

Die combinatie van de langere voorbereidingstijd en het aangepast bouwtempo laat zich voelen. “In Nederland kunnen we zo’n 4 tot 6 kilometer per week graven in een project en in België is dat soms maar 500 tot 600 meter”, aldus Russell. “Dat betekent dat efficiëntie in de hele keten des te belangrijker wordt: van vergunningsaanvragen tot oplevering.”

Via palen, ondergronds of aan de gevel? 

“In Nederland is de huisaansluiting van glasvezel bijna altijd ondergronds. In België is dat niet altijd vanzelfsprekend", legt Russell uit. "In Wallonië liggen de huizen gemiddeld vrij ver uiteen, waardoor de stroom kabels via palen wordt  gerealiseerd. Dat is efficiënter dan bijvoorbeeld een kilometer graven om twee huizen te bedienen. Dat betekent dat we glasvezel ook via die palen aanleggen. 

In Vlaanderen heb je dan weer dichtbevolkte gebieden waar je moeilijk kan graven. Daar leggen we glasvezel via de gevel aan. In nieuwe markten is het gebruikelijk om de aansluiting ondergronds te doen. Kortom: in België kiezen de operatoren in elke stad welke aansluitingsmethode het best te realiseren is, en elk type aansluiting vraagt een andere techniek. Wij hebben dankzij ons decennialange ervaring met glasvezel de expertise in huis om elke mogelijke situatie te managen en de steden en gemeenten goed te adviseren." 

2022 04 05_ARFO_Circet Turnhout_LR_ 030

Succesfactoren voor het aanleggen van glasvezelnetwerken

“Het is duidelijk dat België met een inhaalbeweging  bezig is op vlak van glasvezel”, besluit Russell. “En door de lokale complexiteiten is er behoefte aan expertise en ervaring  in het hele proces. We zijn bijvoorbeeld koploper in Benelux wat betreft IT en tooling om dergelijke installaties te ondersteunen."

"Daarnaast zijn we actief op verschillende projectlocaties in België. Voor het stakeholder- en omgevingsmanagement is het belangrijk dat je lokaal aanwezig bent. Tot slot is ook sociaal verantwoord ondernemen een van onze kernwaarden. We zorgen voor lokale controle, een veilige werkomgeving, goede signalisatie en communicatie naar de buurtbewoners … Kortom: Circet is perfect geplaatst om die transitie te ondersteunen. Zo willen we België in de top 3 krijgen van Europese fiberlanden.” 

Meer weten over onze expertise in glasvezel?  Ontdek onze Fiber to the Home oplossingen!

-

Read more