Performant internet in dé studentenstad

“Leuven was écht de geknipte stad om een glasvezelnetwerk uit te rollen”, begint Stijn. Heel wat jonge ondernemingen, technologiebedrijven, hogescholen en universiteiten, en natuurlijk ook duizenden jongeren vinden een performante internetverbinding cruciaal. Daarnaast is een centrumstad een goed startpunt: door de dichte bebouwing is het er efficiënter om glasvezel aan te leggen dan elders.”

 

“De regelgeving in Leuven is streng, maar dat is niet onlogisch: het historische erfgoed moet beschermd worden.”

 

“De vraag is natuurlijk maar één deel van het verhaal. De uitvoering is andere koek. Zelfs al staan op politiek en bestuurlijk niveau alle neuzen in dezelfde richting, dan nog is er de strenge regelgeving in een stad met zoveel erfgoed als Leuven. We moesten onze graaf- en façadewerken goed plannen, en uiterst precies te werk gaan.”

Vergunningen en overenthousiaste studenten

De allerbelangrijkste horde die Circet moest nemen, waren de vele vergunningen die nodig waren om in dichtbevolkt gebied te mogen werken. Stijn: “Van de beperkte breedte van de sleuven tot het dagelijks opruimen van het puin op onze werkplek: Leuven heeft daar allemaal strikte eisen voor. Daarnaast maakt ook de grote hoeveelheid beton in een oude stad de graafwerken moeilijker. En dan krijg je ook nog te maken met studenten die met je signalisatie gaan lopen. In kleine dorpjes gebeurt zoiets niet.”

 

Studenten die met je signalisatie gaan lopen: ook daar moet je rekening mee houden in Leuven.”

 

“Zonder een sterk team speel je zo’n megaproject eigenlijk onmogelijk klaar”, vervolgt hij. “Je hebt de mensen zoals ik die van achter hun laptop zaken regelen, en dan heb je mensen ter plaatse die met de botten in het veld staan en daar dagelijkse problemen fixen. Ieders enthousiasme is nodig, ook dat van de onderaannemers en de toeleveranciers. Als je niet allemaal aan hetzelfde zeel trekt, werkt het niet.”

 

Een kwestie van dialoog

Veel uitdagingen, maar toch is dit project vlot verlopen. Volgens Stijn is dat niet alleen te danken aan de kwaliteit en de flexibiliteit van het team, maar ook aan de sterke communicatie tussen alle verschillende partijen.

“We hebben geleerd dat een open dialoog de snelste weg is naar vertrouwen. Daarom planden we geregeld werfbezoeken, en gingen we driemaandelijks naar Leuven om de administratie en politiek updates te geven over de werken. We planden niet enkel meetings bij problemen maar ook proactief, zodat alle betrokken partijen altijd goed en voldoende op voorhand geïnformeerd waren.”

 

Schermafbeelding 2022-11-28 120807

IMG_2342

“Gestroomlijnde communicatie, dat betekent ook: luisteren naar de scholen, om dan in schoolomgevingen enkel tijdens de vakanties te werken. Luisteren naar de winkeliers, door de toegang tot hun zaken te garanderen en verkeershinder te vermijden. En ook luisteren naar de bewoners, die graag lang genoeg op voorhand wisten wat ze konden verwachten. Daar zijn we aan tegemoet gekomen.”

Klaar voor meer

Tot begin 2025 wordt er duchtig gewerkt om nog meer Leuvense gezinnen aan te sluiten op glasvezel. Maar ook naar andere centrumsteden wordt gekeken. “We hebben een heel goede verstandhouding met Proximus, dat de ambitie heeft om maar liefst 95% van de Belgische bevolking te voorzien van glasvezel tegen 2032.”

“Circet is klaar om die uitdaging aan te gaan”, besluit Stijn. “We zijn al begonnen met de plannen voor Tienen en Kortenberg, en plannen ook om de regio rond Brussel te voorzien van fiber. Wat ons betreft is the sky the limit.”