Vital Projects
Vital Projects - Het veiligheidsplan 2023: dit zijn de krachtlijnen
-
“Dat iedereen na elke werkdag gezond en wel terug naar zijn geliefden kan”, vat onze QHSE Manager Rudi Calcoen de veiligheidsmissie van Circet samen. Voor 2023 ligt er opnieuw een ambitieus preventieprogramma klaar met niet minder dan 65 verschillende actiepunten verdeeld over de 7 domeinen van de welzijnswet.
QHSE Manager Rudi Calcoen ontvouwt het veiligheidsplan 2023:
- Minder arbeidsongevallen
- Aandacht voor psychosociaal welzijn
- Bedrijfscontinuïteit garanderen en onze ecologische voetafdruk verminderen
1. Arbeidsongevallen verder terugdringen
Twee jaar geleden startten we bij Circet met werkplekinspecties. Rudi en zijn collega’s van de interne preventiedienst en alle betrokken leidinggevenden voeren samen jaarlijks maar liefst 650 van die audits uit.
Rudi: “Het doel is niet om te zoeken naar wat verkeerd ging, maar om te kijken waar we samen nog verbetering kunnen boeken om taken veilig te laten verlopen. In combinatie met onze toolboxen en sensibiliseringscampagnes behaalden we al mooie successen: het aantal arbeidsongevallen is al met de helft verminderd sinds de start van deze inspectierondes: van 27 in 2021 naar 14 in 2022!”
“Tijdens de werkplekinspecties zoeken we niet naar wat verkeerd gaat. We kijken waar we samen nog verbetering kunnen boeken om taken veilig te laten verlopen.”
– Rudi Calcoen, QHSE Manager
Al is elk incident er natuurlijk een te veel. Door nog meer aandacht te besteden aan het dragen van de PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) en een goede lichaamshouding bij het heffen en tillen kan dat cijfer verder omlaag. Rudi: “Rond beide thema’s zijn er instructievideo’s in de maak in samenwerking met externe experten en ook in onze interne communicatie zullen we er geregeld aandacht aan besteden.”
Week van de Veiligheid 2022: focus op arbeidsongevallen en mentaal welzijn De Europese veiligheidsweek afgelopen oktober grepen we aan om te sensibiliseren rond veiligheid op de werkplek. Centraal stond deze videogetuigenis van een medewerker die slachtoffer was van een ernstig arbeidsongeval. Daarnaast hebben we ons team van vertrouwenspersonen en de preventieadviseur psychoscociaal welzijn nog eens in de kijker gezet. Rudi: “Onze webpagina over de veiligheidsweek kreeg bijna 800 bezoekers en de newsletter werd door ruim 400 collega’s gelezen. Verder hingen er in alle vestigingen mooie affiches, we stuurden sms’en om de actie te promoten en we organiseerden diverse toolboxen.” |
Klik op bovenstaande foto's en ontdek alle collega's!
Deze collega's zetten we in de bloemetjes omdat ze uitstekende veiligheidscijfers behaalden, proficiat!
2. Psychosociaal welzijn continu blijven bewaken
Uit onze recente risicoanalyse psychosociaal welzijn bleek enerzijds dat stress en draagkracht een aandachtspunt zijn in ons welzijns- en preventiebeleid. Anderzijds worden sommige van onze techniekers tijdens in-home interventies geconfronteerd met negatieve reacties tot zelfs verbale agressie van onze eindklanten.
Rudi: “Recent ontwikkelden we een tool waarin collega’s agressie-incidenten door derden kunnen melden. Maar er worden er heel weinig gerapporteerd. Dit stemt niet overeen met de bevindingen uit de analyse. We vermoeden dan ook dat niet alle collega’s van het bestaan afweten van deze tool.
“Het meldpunt voor agressie-incidenten bekender maken, is een van de actiepunten voor 2023.”
– Rudi Calcoen, QHSE Manager
Dat meldpunt bekender maken, is dan ook een van de actiepunten voor 2023. Want pas wanneer we de omvang en aard van deze problematiek goed kunnen inschatten, kunnen we passende maatregelen treffen om onze collega’s te ondersteunen en weerbaarder te maken.”
3. De ISO-certificaten voor bedrijfscontinuïteit en milieu behalen
Van een technische storing over een natuurramp tot een zwaar ongeval: uiteenlopende problemen kunnen de continuïteit van onze activiteiten bedreigen. Een vast draaiboek is in zo’n geval goud waard om snel tot een oplossing te komen of erger te vermijden. Maar ook om alle betrokkenen op de juiste manier te informeren.
“Met het ISO-certificaat voor bedrijfscontinuïteit tonen we aan de buitenwereld dat we deze processen helemaal op orde hebben. Het is het sluitstuk van ons veiligheidsbeleid.”
– Rudi Calcoen, QHSE Manager
Rudi: “Stel dat er een brand uitbreekt in een van onze magazijnen, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat onze activiteiten daar niet te lang en te ernstig onder lijden? Of iemand raakt betrokken in een zwaar arbeidsongeval: hoe vangen we de familie en de collega’s op? Met het ISO-certficaat 22301 op zak kunnen we aan de buitenwereld tonen dat we die processen helemaal op orde hebben. Kortom, het is het sluitstuk van ons veiligheidsbeleid.”
Ook op het programma dit jaar: het ISO-certificaat 14001 behalen!
Vanuit Circet willen we onze ecologische voetafdruk verkleinen, onder meer door bewust met water en energie om te springen, onze CO2 uitstoot sterk te reduceren en verder onze afvalstromen te verfijnen. . ISO 14001 helpt ons om ons milieu doelstellingen verder op punt te stellen.
Tot slot nog dit: “Circet is het eerste bedrijf in mijn carrière dat zo sterk geïnformatiseerd is”, benadrukt Rudi. Samen met het ICT-departement hebben we al heel wat digitale tools ontwikkeld om het veiligheidsbeleid te ondersteunen en automatiseren. Met Microsoft Power BI, bijvoorbeeld, combineren en visualiseren we de resultaten van werkplekinspecties en andere veiligheidsdata van een bepaalde periode of binnen een specifiek domein.
Dit laat ons toe om snel in te grijpen met passende acties of maatregelen. Doordat we potentiële risico’s snel kunnen detecteren, kunnen we tijdig de nodige preventieve maatregelen definiëren en ongevallen vermijden, of het werkcomfort voor iedereen verhogen.”
-