3 Reasons Why: Word jij een van onze vertrouwenspersonen?

Bij Circet willen we dat alle collega’s zich goed in hun vel voelen. Vertrouwenspersonen spelen daarbij een cruciale rol. Ze zijn hét aanspreekpunt bij uitstek om zorgen en problemen te bespreken, conflicten te helpen oplossen en meer. Preventieadviseur Luca Vanheusden vertelt wat de functie allemaal inhoudt.

Luca, wat doet een vertrouwenspersoon precies?

 

“Als vertrouwenspersoon ondersteun je collega’s bij psychosociale risico’s op het werk (waaronder pesten, ongewenst seksueel gedrag, agressie, stress, conflicten …). Bij jou kunnen ze vrijuit praten over hun angsten en problemen. Wat gezegd wordt, is strikt vertrouwelijk. Stel dat een medewerker bijvoorbeeld gepest wordt of te maken krijgt met ongewenst gedrag op het werk, dan kan die persoon bij jou terecht met zijn of haar verhaal.”

 

De vertrouwenspersoon heeft een breed takenpakket, maar dit zijn alvast enkele van de belangrijkste verantwoordelijkheden:

 

Luisteren en ondersteunen: je biedt een luisterend oor aan wie nood heeft aan een gesprek, maar ook emotionele steun en begrip.

 

Advies geven: je helpt mensen omgaan met problemen, stress en conflicten op basis van je expertise.

 

Conflicten oplossen: je bemiddelt en biedt ondersteuning bij conflicten tussen medewerkers.

Doorverwijzen: indien nodig kan je doorverwijzen naar de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

 

 

Mag iedereen vertrouwenspersoon worden?

Luca: “De vertrouwenspersoon moet een neutrale positie kunnen innemen, zowel tegenover zijn of haar collega’s als tegenover Circet als werkgever. Daarom mag je geen vertrouwenspersoon zijn in bepaalde leidinggevende functies, of wanneer je deel uitmaakt van de vakbondsafvaardiging of kandidaat bent voor de sociale verkiezingen. Twijfel je of je in aanmerking komt? Check het even bij preventieadviseur Luca via luca.vanheusden@circet.be

Hoe word je vertrouwenspersoon?

 

Luca: “Eerst stel je je kandidaat via de link die je onderaan dit artikel vindt. Daarna volgt er een screening door verschillende partijen, waaronder HR, IDEWE en de leden van het CPBW. Als die screening positief is, volg je een opleiding van 5 dagen bij een erkend opleidingscentrum.

Tijdens die opleiding zie je relevante wetgeving met betrekking tot discriminatie, intimidatie, pesten en andere vormen van ongewenst gedrag op de werkplek. Daarnaast schaven we ook aan je psychologische en communicatieve vaardigheden.

Ook conflictoplossing en bemiddeling hoort bij het opleidingspakket. Je leert ook incidenten correct documenteren en rapporteren. Daarbij hou je telkens rekening met de privacy van de persoon. Een vertrouwenspersoon heeft een duidelijk mandaat en werkt dus binnen een wettelijk kader.”

 

Hoe stel je je kandidaat?

 

Je kan jezelf kandidaat stellen via deze link. Vertel ons waarom jij vertrouwenspersoon wil worden, en deze rol vrijwillig wil opnemen. Je mag je kandidaat stellen tot 31 maart.

Ben je geïnteresseerd maar twijfel je nog? Bekijk dan zeker dit filmpje. 

Of stel je vragen gewoon aan onze preventieadviseur Luca via luca.vanheusden@circet.be


-

Read more