MolenGeek en Circet Belgium bieden mensen met beperkte arbeidskansen perspectief

“Wonderlijk dat we elkaar niet eerder hebben gevonden …” Bavo De Cock, CEO van Circet Benelux, doelt op de samenwerking tussen Circet Belgium en MolenGeek. De samenwerking is er inderdaad een uit duizenden. Het maakt een job in de digitale sector voor iedereen mogelijk, én helpt Circet Belgium bij de zoektocht naar technische profielen. Bavo De Cock en Ibrahim Ouassari, oprichter en CEO van MolenGeek, delen hun enthousiasme.

Vraag naar techniekers groter dan ooit

“In België zijn we aan een grootschalige glasvezeluitrol bezig”, begint De Cock. “Dat betekent dat we veel getrainde en gekwalificeerde medewerkers nodig hebben. Zo staan er op dit moment alleen al meer dan honderd vacatures voor telecomtechniekers open.”

Vanwege de grote vraag naar deze specifieke profielen verscheen MolenGeek begin dit jaar op de radar bij Circet Belgium. MolenGeek heeft een heldere missie: digitale technologie toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of woonplaats. “We geven mensen de mogelijkheid om technische skills op te doen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten” vertelt Ibrahim Ouassari, oprichter en CEO van MolenGeek.

 

evenementen

Wat is MolenGeek?

MolenGeek is een digitaal ecosysteem in Brussel dat kansarme werkzoekenden via cursussen en opleidingen een kans biedt om werk te vinden, een bedrijf op te richten of een loopbaan uit te bouwen in de digitale sector.

 

Fulltime aan de slag bij Circet

Circet Belgium en MolenGeek slaan de handen in elkaar om mensen aan een job in de digitale sector te helpen. Zodra kandidaten bij MolenGeek worden aangenomen, biedt Circet de mogelijkheid om op te starten als Telecom Technieker. Om hen effectief klaar te stomen voor die job, doorlopen ze natuurlijk wel een intensief werk-leertraject van enkele weken.

Twee dagen in de week volgen ze een opleiding bij MolenGeek, gericht op de theorie en praktijk. De rest van de week doen ze werkervaring op bij Circet: ze lopen mee met een ervaren technieker. Na de opleiding bekijken kandidaten en Circet of er aan match is. Zo ja, dan kan de kandidaat direct fulltime aan de slag als Telecom Technieker.

De eerste gesprekken zijn inmiddels achter de rug, en de opleidingen starten in september.

 

WhatsApp Image 2023-08-29 at 14.55.17

Bavo De Cock, CEO van Circet Benelux, ging eind augustus 2023 op bezoek bij MolenGeek.

 

Inkomen en eerste werkervaring

Ouassari: “Onze samenwerking is hoe dan ook een win-win. Wij helpen Circet bij het vinden én opleiden van de juiste profielen. Tegelijk biedt Circet hen een eerste werkervaring in de telecombranche, en een inkomen. En gaan ze na de opleiding fulltime aan de slag bij Circet, dan krijgen ze een eigen wagen, een goed loon en veel opleidingsmogelijkheden in de Circet Academy. Daarmee is onze sociale impact groot: met dit programma bieden we mensen een nieuw perspectief. Daar ben ik heel trots op.” 

Duurzame samenwerking

De samenwerking past daarnaast precies in de ESG-strategie van Circet, legt De Cock uit. “We willen iedereen gelijke kansen bieden, en daarbij is motivatie belangrijker dan technische voorkennis. Dat rijmt perfect met de visie van MolenGeek. En daarnaast: hoe sneller we personeel vinden, hoe sneller we glasvezelnetwerk kunnen uitrollen, en hoe beter voor het milieu. Glasvezelnetwerken zijn namelijk een stuk duurzamer en energiezuiniger dan de huidige coax- en kopernetwerken.”

 

 

“Omdat we via MolenGeek sneller personeel vinden, kunnen we sneller duurzame glasvezelnetwerken uitrollen” – Bavo De Cock

 

Blik op de toekomst

Hoewel de samenwerking nog maar enkele maanden loopt, kijken beide partijen al verwachtingsvol vooruit. Een langetermijnsamenwerking zit er zeker in, vertelt Bavo De Cock. “MolenGeek heeft samen met ons de schouders gezet onder deze eerste, grote uitdaging. Maar er zijn nog veel andere kansen. Zo kan MolenGeek een belangrijke rol spelen bij de opleiding van collega’s in de Circet Academy, de automatisering van interne processen en het vinden van gekwalificeerde medewerkers voor de verdere 5G-uitrol.”

 

“Keer op keer zie ik hoe dankbaar kandidaten zijn als we dit programma aanbieden” – Ibrahim Ouassari

Ibrahim Ouassari deelt hetzelfde enthousiasme als De Cock. Én dat wordt elke dag gevoed. Ouassari: “Keer op keer zie ik hoe dankbaar nieuwe kandidaten zijn als we ze dit programma aanbieden. Dat is geweldig.”

-

Read more